Hvad Er Et Operativsystem?

01/10/2020 08:53
Billede: Jumpstory

Navne som Windows og iOS vækker genklang hos de fleste i dag. Men hvad er de egentlig? Windows og iOS er såkaldte operativsystemer, der er det grundlæggende program på computeren. Et operativsystem kaldes også et styresystem.

Hvad er så et operativsystem, spørger du måske... Et operativsystem er den software, der styrer eller dirigerer, om man vil, alle computerens forskellige enheder. Det er operativsystemet, der styrer databehandlingen mellem computerens enheder.

Sådan er et operativsystem bygget op

Et operativsystem er bygget op af flere dele. Typisk indeholder det kernen, der er den centrale del af systemet. Den svarer på mange måder til den menneskelige hjerne og styrer computerens hukommelse og adgang til lagerplads.

Derudover sørger kernen for, hvordan CPU-ressourcerne fordeles til de forskellige programmer, samt styrer eksterne enheders adgang til computeren.

Næste lag er driverne, der fungerer som sub-systemer. Formålet med driverne er at ensordne grænsefladen, når hardware og software skal være tilgængelig. Driverne er med til at udveksle data mellem enhederne - for eksempel ved print af billeder.

Skallen omkring kernen er et program, som du som bruger anvender, når du skal kommunikere med kernen. Tænk her i retning af skrivebordet på din computer, hvor du kan klikke eller søge på forskellige funktioner på computeren.

Dette er basis for et styresystem. De fleste operativsystemer indeholder i dag ofte langt flere funktioner, som giver dig enten flere programmer eller gør det lettere for dig at kommunikere med computeren og dens kerne.

Det er blandt andet i ekstraprogrammerne, at du finder mange af de funktioner, som de fleste af os ofte arbejder med. Det er nemlig her, at sådan noget som Word, Excel og din internetbrowser gemmer sig.

Tak til avXperten

Vi siger tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et enormt udvalg af smart elektronik på avXpertens webshop, heriblandt det nyeste indenfor Apple AirPods, en smart digital fotoramme, trafikalarmer og meget, meget mere.

Flere indlæg

Seje baggrunde til PC

08/10/2020 09:49
Billede: Jumpstory

Meget kan man sige om Microsoft og Windows, men seje baggrunde til PC har bare aldrig været deres varemærke. Du kan dog nemt spice din computerskærms baggrund op med seje baggrunde.

Det er …

Hvad er computervirus?

08/10/2020 09:12
Billede: Jumpstory

Det er ikke kun mennesker, der kan få en virus. Det kan din computer også! Men hvad er computervirus? En computervirus er et stykke software, der har en skadelig virkning på din computer, dens…

Hvad er Opera?

01/10/2020 11:18
Billede: Pixabay

Opera er en webbrowser, der er udviklet af norske Opera Software. Webbrowseren kan blandt andet anvende stil både Windows, Mac, Linux og diverse mobiltelefoner.

Opera blev oprindeligt udvik…

Formatering af computer - Sådan gør du

01/10/2020 09:47
Billede: Jumpstory

Fra tid til anden kan det være nødvendigt, at du formaterer din computer. Formatering af computer er noget, der kan få mange til at få et nervøst blik i øjet. Selvom det lyder kompliceret, så er de…

Bedste gratis mail - De 3 bedste

01/10/2020 09:19
Billede: Jumpstory

De færreste betaler penge for at have en e-mail-konto. Det er stort set kun, hvis den skal være tilknyttet et bestemt domæne, at en e-mail-konto koster penge.

Hvem tilbyder den bedste grati…

Hvad er EDGE?

01/10/2020 08:41
Billede: Jumpstory

EDGE? Hvad for en Edge? Hvad er Edge spørger mange om. Edge er Microsofts nye webbrowser, der afløser Internet Explorer som standardbrowseren på alle Windows-computere.

Selvom den første ve…