Hvad Er Et Operativsystem?

01/10/2020 08:53
Billede: Jumpstory

Navne som Windows og iOS vækker genklang hos de fleste i dag. Men hvad er de egentlig? Windows og iOS er såkaldte operativsystemer, der er det grundlæggende program på computeren. Et operativsystem kaldes også et styresystem.

Hvad er så et operativsystem, spørger du måske... Et operativsystem er den software, der styrer eller dirigerer, om man vil, alle computerens forskellige enheder. Det er operativsystemet, der styrer databehandlingen mellem computerens enheder.

Sådan er et operativsystem bygget op

Et operativsystem er bygget op af flere dele. Typisk indeholder det kernen, der er den centrale del af systemet. Den svarer på mange måder til den menneskelige hjerne og styrer computerens hukommelse og adgang til lagerplads.

Derudover sørger kernen for, hvordan CPU-ressourcerne fordeles til de forskellige programmer, samt styrer eksterne enheders adgang til computeren.

Næste lag er driverne, der fungerer som sub-systemer. Formålet med driverne er at ensordne grænsefladen, når hardware og software skal være tilgængelig. Driverne er med til at udveksle data mellem enhederne - for eksempel ved print af billeder.

Skallen omkring kernen er et program, som du som bruger anvender, når du skal kommunikere med kernen. Tænk her i retning af skrivebordet på din computer, hvor du kan klikke eller søge på forskellige funktioner på computeren.

Dette er basis for et styresystem. De fleste operativsystemer indeholder i dag ofte langt flere funktioner, som giver dig enten flere programmer eller gør det lettere for dig at kommunikere med computeren og dens kerne.

Det er blandt andet i ekstraprogrammerne, at du finder mange af de funktioner, som de fleste af os ofte arbejder med. Det er nemlig her, at sådan noget som Word, Excel og din internetbrowser gemmer sig.

Tak til avXperten

Vi siger tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et enormt udvalg af smart elektronik på avXpertens webshop, heriblandt det nyeste indenfor Apple AirPods, en smart digital fotoramme, trafikalarmer og meget, meget mere.

Flere indlæg

Hvad betyder formatering?

24/02/2022 09:03
Billede: Pixabay, geralt

Formatering eller det at formatere kan have to forskellige betydninger.

1.

Første betydning er, hvor man opretter et bestemt format til strukturering af elektronis…

Hvad er Game Center?

07/10/2021 10:23
Billede: Pixabay, StartupStockPhotos

Game Center er en digital platform, som er udviklet af Apple.

Meningen med platformen er, at du kan dele dine spil og score med dine venner. Herunder kan du også udfo…

Hvad er et lydkort?

07/10/2021 09:54
Billede: Pixabay, stux

Overordnet er et lydkort et internt udvidelseskort til computere.

Det tillader input og output af lysignaler fra og til en computer og er under kontrol af computerprogrammer.

Udtryk…

Bedste Gratis Antivirus

05/03/2021 09:42
Billede: Pixabay

Det er næppe en overdrivelse, at stort set alle klart foretrækker ikke at få ubudne gæster på besøg i vores computer. Selvom kriminaliteten generelt er faldende i landet, så er der en form for krim…

Bedste gratis mobil spil

10/02/2021 09:37
Billede: Pixabay / natureaddict

Et af de bedste gratis spil på mobilen er, efter min mening, Clash Royale fra Supercell.

Dette spil handler meget om taktik og ikke at bruge sin energi alt for hurtigt, da dette hurtigt kan…

Seje baggrunde til PC

08/10/2020 09:49
Billede: Jumpstory

Meget kan man sige om Microsoft og Windows, men seje baggrunde til PC har bare aldrig været deres varemærke. Du kan dog nemt spice din computerskærms baggrund op med seje baggrunde.

Det er …